Black Mirror Review

Black Mirror

Kritisch Denken

Recentelijk ben ik begonnen met de serie Black Mirror, een scifi reeks op Netflix. Hier ben ik mee begonnen om er een artikel rond kritisch denken voor te schrijven en zit ondertussen aan het tweede seizoen.

Black Mirror toont ons hoe recente technologische revoluties een invloed kunnen hebben op hedendaags politiek, het gerecht en de mens in het algemeen. Elke aflevering toont een ander scenario met andere personages en andere dilemma’s die worden beïnvloed aan de hand van technologie die al in praktijk is of een meer futuristisch gegeven die nu nog fantasie lijkt.

De eerste aflevering begint met de premier van het Verenigd Koninkrijk die terecht komt in digitale nachtmerrie. Online werd er een video gepost met de mededeling dat iemand de prinses, die een heel goede reputatie heeft, heeft ontvoerd en deze enkel zou vrijlaten wanneer de premier dezelfde dag nog live, op alle nationale nieuwskanalen, geslachtsgemeenschap zou hebben met een varken. Uiteindelijk vervult de premier deze eis dan ook en werd de prinses losgelaten, een half uur voordat de video live gaat…

De aflevering gaat verder hoe de sociale media eigenlijk een geweldige invloed heeft op mensen en hoe iedereen zo ook hun mening kan verspreiden. Zo veranderen de perspectieven en meningen van de mensen heel snel en staan de betrokken personen onder hevige druk.

Deze aflevering van Black Mirror lijkt mij dan ook niet geheel onrealistisch, alles wat hier dan ook plaatsvind binnen deze serie is ook van toepassing de dag van vandaag. Zowat iedere persoon zit tegenwoordig gebonden aan hun technologie, gebonden aan hun sociale media en iedereen staat zo ook geconnecteerd met elkaar. Na een tijdje binnen de aflevering word de eis van de ontvoerder dan ook meer een event die iedereen dan ook wil zien en word zo de prinses, die juist is vrijgelaten, niet zo snel gevonden. Dit toont dan ook aan hoe een groot deel van ons leven al online plaatsvind en hoe dit in de toekomst nog verder zou kunnen gaan.

De openbarende afleveringen van Black Mirror drukt je met de neus op de feiten hoe ons leven er tegenwoordig uitziet en hoe we soms veel te digitaal leven. Black Mirror laat je zo wat verder denken over sociale media en hoe we deze beter wat meer uitzetten.

Geef een antwoord