Blockchain: Een veelbelovende evolutie

Blockchain: Een veelbelovende evolutie

Vertrouwen in het Internet

In een steeds meer digitale wereld waar veiligheid en privacy meer en meer onder druk staan zien we een evolutie gebeuren. Doorheen het web zien we dat mensen skeptischer worden rond aangeboden producten en diensten. Ze zijn dan ook bang om veel van gegevens te delen met de wereld. We verlangen allemaal naar een sterke firewall en een manier om digitaal diefstal te ontkomen. Een reactie hierop is Blockchain, een decentraliseerde database die heel wat voordelen met zich mee brengt.

De huidige omgeving

Momenteel zien we in de meeste organisaties nog steeds een ordinaire database. Deze is gestructureerd of ongestructureerd. Een gestructureerde database brengt een mooi overzicht van data aan de hand van rijen en kolommen die een correcte benaming hanteren.

Een ongestructureerde database is waar de meese data zich bevindt. Hier zien we weinig overzicht, zonder enige categorieën of benamingen.

 

Wat is Blockchain?

Deze digitale evolutie brengt ons nu tot Blockchain, dit is een gedecentraliseerde database die gemaakt word door een organisatie en zich bevind op elke computer die het gebruikt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de alom bekende cryptomunten Bitcoin en Ethereum maar we zien ook steeds meer andere voorbeelden zoals een Venture Capitalist DAO die dit gebruikt voor autonomisch te werken.

 

Waarom kiezen voor Blockchain?

Blockchain is gepogrammeerd in eerste instantie om veiligheid te verzekeren. Doordat deze soort database een andere manier gebruikt om informatie op te slaan blijkt dit op digitaal vlak één van de veiligste opties te zijn. Hackers kunnen niet zomaar één computer overnemen en de data stelen of veranderen, dit moet bij alle computers gebeuren die zich bevinden binnen de database en dit kost heel wat tijd.

Verder is er ook geen centraal autoriteit, zo hebben de gebruikers van de blockchain steeds evenveel aandelen binnen het project en moet iedereen instemmen om een verandering te maken aan de database.

Technische en culture onzekerheden

In een wereld waar digitale evolutie heel snel gaat en waar overheden zelf niet kunnen volgen zijn er steeds veel onzekerheden. Een groot aantal mensen hebben volgens onderzoek nog nooit gehoord van blockchain en kennen de impact hier niet van. Ook zien we dat de blockchain technisch nog niet zonder gebreken zit en snelheid een probleem blijft. Een grote impact van blockchain valt ook op de fianciële sectoren, zo beginnen cryptomunten een aantrekkelijkere manier te worden van geld en kunnen deze banken wel eens overbodig worden.

De tijd zal het leren

In een steeds meer digitale wereld heb ik geen twijfel dat blockchain en zelfs cryptomunten hun plaats zullen vinden. Waar ze dit vinden en hoe dit zal verlopen is enkel nog de vraag. Ik raad iedereen om zich hier rond te informeren want het zou wel eens een grote impact kunnen hebben op de toekomst van je onderneming of organisatie.

Geef een antwoord