Competentie van gebruik van media

                                                     Dit blogartikel is geschreven aan de hand van de STARR – methode.

Situatie

Als opdracht binnen de module ‘Media begrijpen en gebruiken’ mochten wij in een voorgeselecteerde catalogus aan onze eigen interesses verder bouwen aan de hand van een cursus en een begeleid project te volgen via het leerplatform Coursera.

Taak

Mijn gekozen cursus was de “introduction to search engine optimization” en het begeleid project had het onderwerp “custom reports in google analytics”. Voor beide onderwerpen was het de bedoeling dat je ze online leerde, uiteindelijk het certificaat haalt en een blogbericht over je ervaring schrijft.

Actie

Eerst en vooral ben ik gestart met mijn gekozen cursus rond SEO, deze bestond dan ook uit het meest leerstof en nam het meest tijd in. Het leerplatform verspreide de inhoud dan ook in 4 weken uit maar hier hield ik me niet altijd aan. Ik heb de cursus ongeveer in twee weken voltooid, dit omdat ik het soms moeilijk vond om de cursus lang te laten liggen nadat je er volop mee bezig was. Wel probeerde ik de leerstof altijd voldoende te laten inzinken en ging ikzelf ook wat testen met m’n eigen website. Zo word er binnen de cursus verschillende manieren aangegeven om je website hoger in ranking te krijgen en deze heb ik voor mezelf zoveel mogelijk onderzocht en toegepast. Een voorbeeld hiervan is het mobiele aspect van een website, het is belangrijk voor Google ranking om een website te hebben die mobiel-vriendelijk is en dit was nog niet volledig van toepassing op mijn persoonlijke website.

Na deze cursus over SEO ben ik gestart aan het begeleid project rond rapporten in Google Analytics. Het volgen van een begeleid project via Coursera verloopt via Rhyme en dit liep niet altijd even goed af voor mij. Het scherm word opgedeeld in twee schermen, één voor student en één voor professor maar hier ervaarde ik heel wat problemen mee met onder andere m’n scherm die uitviel en er dus niet meer in kon werken maar met wat “problem solving” ben ik er wel gekomen. Tijdens dit project ben ik ook gaan testen met m’n eigen site, zo heb ik onder andere een aangepast rapport gecreëerd rond dimensies zoals leeftijd en geslacht.

 Resultaat

Het leren met Coursera ervaarde ik heel goed, je kunt het platform volledig aan je eigen tempo aanpassen maar er bevind zich wel ergens een druk om goed te presteren op de test en die combinatie lijkt voor mij goed te werken. Het heeft voor mij persoonlijk heel wat nieuwe interesse gecreëerd voor het onderwerp en zou dan ook kijken om nog iets verder te leren rond SEO zoals de “advanced strategies” cursus.

Het begeleid project startte met een iets wat zure noot maar het bracht toch heel wat kennis met zich mee die ik met plezier tot mij nam. De uitleg was heel duidelijk en het manier van werken via Rhyme wanneer het goed werkt is innovatief.

Reflectie

De gekozen cursus rond SEO heeft mij aangetoond dat het om meer dan enkel Keywords draait, er zijn veel meer factoren die de ranking bepalen van je website en deze cursus is nog maar een introductie. Het begeleid project gaf me een heel duidelijk beeld rond de werking van rapporten en zelf kan ik er nu ook aanvangen. Uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat van beide manieren van media leren en is het iets waar ik in de toekomst nog mee zal bezig zijn. Beide hebben me nu ook een certificaat bezorgt die natuurlijk altijd mooi staat op een LinkedIn profiel en dit geeft me dan ook honger naar meer.

Bronnen:

 https://www.scribbr.nl/stage/starr-methode/#:~:text=De%20meestgebruikte%20methode%20om%20te,het%20resultaat%20en%20de%20reflectie.

https://www.coursera.org/learn/search-engine-optimization

https://www.coursera.org/projects/custom-reports-in-google-analytics

 

Geef een antwoord