The Creative Brain Documentary

The Creative Brain Documentary

De documentaire The Creative Brain die nu te zien is op Netflix is een 50 minuut lang onderzoek naar creativiteit. In de documentaire spreekt een neurowetenschapper met verschillende mensen die in het dagelijkse leven creatief bezig zijn met hun job of hobby.

Het begin van The Creative Brain start eigenlijk met hoe wij ons differentiëren van dieren, dit is de mogelijkheid om nieuwe ideeën te krijgen en innovatief ingesteld te zijn. De mogelijkheid om creatief te zijn is een oorzaak van evolutie, over de miljoenen jaren evolutie is met onze breincapaciteit zo het vermogen voor creativiteit ook gestegen. De oorzaak hiervan ligt bij de input en output van ideeën, met het vergroten van ons brein liggen deze twee delen van het brein verder van elkaar en is er dus meer plaats om ideeën te verwerken en er nog dieper over na te denken. Zo zien we vandaag dat deze input en output bij dieren heel dicht bij elkaar ligt en dat er dus niet veel mogelijkheid is voor creativiteit.

Het ontstaan van creativiteit is in principe dus langer stilstaan bij een bepaald idee of concept, volgens onderzoek gebruikt het brein van de gemiddelde persoon 20% van de energie die deze beschikbaar heeft. Zo probeert het brein zo efficiënt mogelijk te zijn door de gemakkelijkste en minst creatieve keuze te kiezen maar creatief zijn betekent langer nadenken en meer energie verbruiken. Dit gaat in tegen de programmatie van het brein en is daarom juist zo moeilijk.

In de documentaire zien we verschillende mensen met verschillende beroepen die zich creatief bezighouden. Dit zijn muzikanten, kunstenaars, architecten en uitvinders. Zij hebben allemaal iets gelijk en dat is dat creativiteit bereikt word door verschillende invloeden te hebben in je leven. Deze mensen hebben allemaal heel verschillende zaken waar zij zich mee bezig houden en deze geven hun dan ook een andere kijk op de wereld en ideeën.

The Creative Brain bespreekt ook heel wat technieken voor creativiteit. Deze zijn gelijkaardig met technieken die de meeste mensen kennen maar er word vooral een nadruk gelegd op falen. Falen is heel belangrijk voor creativiteit maar natuurlijk helemaal niet leuk, zo zijn wij als mens opnieuw geprogrammeerd om zo weinig mogelijk te falen en zo schrikken wij af van nieuwe dingen te proberen. In de documentaire zien we dat uit gefaalde concepten er ook nieuwe ideeën kunnen ontstaan die op hun beurt ook nog falen tot een idee genoeg is uitgewerkt dat het een succes word.

Ook blijft het principe van grenzen verleggen een heel belangrijk iets in het creatief proces, iets meer durven doen met een bestaand concept kan soms een mooi resultaat opleveren. Uiteindelijk zien we nu dat heel veel ideeën zo hun succes hebben gevonden, in de documentaire zagen we als voorbeeld “Jazz” die eigenlijk een combinatie is van klassieke muziek, blues en gospel.

Als conclusie zou ik zeggen dat deze The Creative Brain een mooie schets maakt van het creatief proces en dat deze ook motiveert om creatief bezig te zijn. De aanwezigheid van een sterke aanwezigheid van creatieve mensen in deze documentaire is mooi om te zien en hun visie op de wereld is heel innovatief.

Zelf heb ik ook enkele nieuwe visies verkregen vanuit deze documentaire, zo zie ik creativiteit nu veel breder. Zo zit het overal en krijgen we er dagelijks mee te maken zolang we er maar voor open staan. De meeste punten die ik besproken zie worden in de documentaire komen me dan ook bekend voor en geven me nog een extra duw om toch dagelijks creatief bezig te zijn met eender wat.

Bronnen:

The Creative Brain op Netflix. (z.d.). Netflix België – Streaming Films en Series on Demand. Geraadpleegd 11 april 2021, van https://netflixinbelgie.be/netflix-aanbod-belgie/the-creative-brain-op-netflix/

Creative Movie. (2019). The Creative Brain Trailer. https://www.youtube.com/watch?v=5gSmcL1CJMQ

Geef een antwoord