Wat is versiebeheer en waarvoor is dit belangrijk

Wat is versiebeheer en waarvoor is dit belangrijk

Introductie versiebeheer

De huidige trends in projectmatig werken toont ons aan dat deze steeds verder evolueerd. we zien voortdurend nieuwe manieren om aan projecten te werken die ook wel heel vernieuwend en innoverend zijn. Met dit bericht wil ik u overtuigen om ook versiebeheer te integreren in uw huidig of toekomstig project. Verder bespreek ik ook welke mogelijkheden er precies onstaan bij gebruik ervan.

Wat is versiebeheer en waarom zou je ervoor kiezen om dit te gebruiken?

Dit systeem geeft je de optie om alle veranderingen in een bestand bij te houden door vorige versies steeds beschikbaar te maken. Het beheer en opvraging van deze versies zijn steeds ook mogelijk. Dit kan toegepast worden op zowat elk bestand dat je maar kan creëren en er word bij onduidelijkheden is er steeds de mogelijkheid om vorige versies te raadplegen. We zien we dat dit projectwerk in teamvorm vergemakkelijkt. Wanneer twee leden van een team veranderingen maken aan een document zorgt de software ervoor dat deze veranderingen worden samengevoegd en heel wat tijd bespaard.

Waarom Github als versiebeheer tool?

De versiebeheer tool die ik zou aanraden is Git. Dit is een gratis en open-source software die ontwikkeld word voor het beheren van zowel grote als kleine projecten. Het is een efficiënt en vlot werkende software die compatibel is voor alle platformen. Git is dan ook de meest verkozen versiebeheer software door gebruikers over de hele wereld. 

Een feature die Git differentieert van andere versiebeheer programma’s is hun “branching model”. Git moedigt je aan om meerdere lokale “branches” te hebben die volledig onafhankelijk van elkaar kunnen zijn. Het maken, samenvoegen en verwijderen van die ontwikkelingslijnen duurt slechts seconden. Dit geeft je de kans om te experimenteren met je documenten zonder er je ooit gevaar loopt om iets kwijt te spelen. 

Om deze tool te implementeren in mijn studies Netwerkeconomie heb ik een Github gemaakt voor het ruggengraatproject Leap.

We hadden al een tijdje problemen met het vinden van een goed centrale map voor al onze documenten en die is nu dus te vinden op Github. Verschillende documenten zoals ons marktonderzoek blijven steeds veranderen dus zullen de functies van Github ons in de toekomst zonder twijfel heel wat tijd besparen.

Conclusie

Versiebeheer is een gamechanger op het vlak van projectmatig werken. Ik moedig iedereen graag aan om dit toe te passen binnen hun project, zowel in teamverband als individueel werk kan dit alles heel wat simpeler maken.

Bronnen:

Programming foundations with Git version control. (z.d.). Geraadpleegd 5 april 2021, van https://www.linkedin.com/learning/programming-foundations-version-control-with-git/don-t-lose-work

GitHub Guides. (z.d.). Geraadpleegd 5 april 2021, van https://guides.github.com/

Build software better, together. (z.d.). GitHub. Geraadpleegd 5 april 2021, van https://github.com

Geef een antwoord