Zigzag, het verassende pad naar meer creativiteit

Zigzag, het verassende pad naar meer creativiteit

Een gebrek aan creativiteit

Het boek Zigzag is geschreven voor zowat iedereen die problemen heeft met creativiteit en hier het potentieel van willen inzien. en zo nieuwe manieren wilt vinden om het op te wakkeren. De introductie van het boek begint meteen met de verkeerde interpretaties en alle misconcepties rond creativiteit. Verder draait het rond de acht stappen naar creativiteit die je duidelijk worden uitgelegd aan de hand van oefeningen en voorbeelden. Aan de hand van deze stappen leer je jouw innerlijke creativiteit aan te wakkeren.

Creativiteit is geen mysterie

In Zigzag kan je talloze verhalen vinden van ondernemingen zoals Starbucks, Apple en Citibank over hoe zij precies omgaan met creativiteit. Hiernaast vindt je ook quotes van bekende creatievelingen zoals Steve Jobs, Charlie Chaplin en Scott Adams. Uit deze verhalen en quotes haalt de schrijver zijn technieken en werkt hij ze verder uit met experten op het vlak van creativiteit. Zo heeft de schrijver met tientallen mensen gepraat die erkend zijn in de studie van creativiteit. Dit bracht natuurlijk fantastisch leermateriaal opgebracht heeft die hij persoonlijk verwerkte in het boek. Het zorgt voor heel leuke technieken en oefeningen die aangenaam zijn om mee bezig te zijn.

Verder bezit het boek ook vele lessen die Keith uit deze gesprekken heeft gehaald. Deze kan je steeds vinden in het grijze kader van een pagina en bezit meestal een interessante quote of korte “insight”. Het kader toont je dan meestal ook wat hij wil dat je onthoudt uit dat precieze deel van het boek.

De acht stappen van creativiteit

Naarmate we ouder worden gaan we steeds minder creatief zijn terwijl dit nog steeds een goede waarde is om te hebben. Aan de hand van de acht stappen die Keith voorstelt in Zigzag wil hij vooral mensen hun creatieve aard terug boven brengen. 

Zo worden de toepassingen van deze stappen heel breed gesteld en kunnen ze zowat bij alle aspecten van het leven bruikbaar lijken. Wel word in het boek vooral gehamerd op verhalen van ondernemers en artiesten en de toepassing van creativiteit op deze sectoren.

De acht stappen hebben eigenlijk geen volgorde, elke persoon is vrij om te kiezen met welke stap zij zullen beginnen en hoe ze evolueren in hun creatief proces. Elke individu heeft een andere leercurve en de schrijver wil dat met deze stappen zeker niet belemmeren. Het is wel zo dat elke stap de andere zeven voed, dit betekent dus dat de ene stap je kan verder helpen met een volgende stap.

Oefening baart kunst

Dit boek toont aan dat elk persoon creatief kan zijn en dat simpelweg enkele oefeningen en de juiste manier van denken je al heel ver kan brengen. Creativiteit is niet zomaar iets dat als een bliksemslag inslaat, het vraagt vooral training vooraleer je het regelmatig kan vinden.

Persoonlijk vond ik dat het boek heel snel las en de informatie bleek ook altijd nuttig. De tips die Keith voorstelt in het boek blijven realistisch en zijn altijd onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Het boek heeft ook zeker al enige invloed op mij gehad, zo daag ik mezelf steeds meer uit om creatief na te denken en de oefeningen in het boek te gebruiken.

Bronnen

Bol.com | Zig Zag | 9781118297704 | Keith Sawyer | Boeken. (z.d.). Geraadpleegd 9 april 2021, van https://www.bol.com/nl/f/zig-zag/9200000009504740/?country=BE

Geef een antwoord